Skip to main content
Vesti

Siril Kortleven na Šestoj HR Experience konferenciji: Promena je ključ za razbijanje ustaljenih obrazaca i napredak u poslu

Siril Kortleven, internacionalni motivacioni govornik iz Belgije, poznat je po pragmatičnim i jednostavnim savetima za promene u ponašanju, kojima inspiriše poslovne organizacije da se sa njima uhvate u koštac. Uz humor i interakciju sa publikom, Siril inspiriše ljude da promene perspektivu i budu kreativniji, pa je isto učinio i na Šestoj konferenciji HR Experience održanoj nedavno u Beogradu u organizaciji Infostuda. 

Oslobodimo se nefunkcionalnih obrazaca razmišljanja: Merdevine ti nisu potrebne! 

Postavivši koru od banana na tlo, upitao je prisutne da li znaju kako različite pozicije u kompaniji mogu reagovati na ovaj problem. Dao je šaljivi primer:  našao bi se menadžer koji bi stavio merdevine preko kore od banane, kako se niko ne bi okliznuo. Zašto? Zato što kada je prethodni put postojao problem u holu zgrade, rešen je uz pomoć merdevina. Siril je zaista izneo merdevine i postavio ih preko kore od banane, naglasivši upečatljivom slikom apsurdnost “rešenja” koje je u drugoj situaciji funkcionisalo. Merdevine su simbol neefikasnog obrasca koji ponavljamo kada zanemarujemo jednostavna rešenja koja ne vidimo jer smo zarobljeni u perspektivi na koju smo navikli. Sistem koji se u prošlosti pokazao uspešnim, često trenutno nije baš efikasan ili ne dovodi do rezultata koje želimo. 

– Međutim, ako pogledate organizacije, posebno one veće, prilično je čudno da su ugradile toliko merdevina u svoje strukture i sisteme, rekao je Siril Kortleven.  

Zaposleni na drugim funkcijama bi drugačije reagovali na ovaj problem. Menadžer za bezbednost i zdravlju na radu postavlja veliku ogradu oko kore banane i vodi računa da svako ko hoda u krugu od 20 metara od njega nosi kacigu. Možda čak organizuje i sastanak za podizanje svesti kako bi objasnili opasnosti od kore banane. Menadžer ljudskih resursa proverava da li u kompaniji postoji neko ko poseduje veštine u vezi sa suočavanjem sa korom od banane. Ako ne, HR će poslati kandidata sa visokim potencijalom na tronedeljni trening uklanjanja kore od banana kako bi osigurao da ta osoba poseduje prave veštine za obavljanje zadatka. Pravni savetnik čeka da neko padne preko kore banane i onda tuži kompanije koje se bave proizvodnjom banana. Menadžer za inovacije organizuje sesiju sa multidisciplinarnim timom da generiše stotine ideja za rešavanje ovog izazova. Državni službenik angažuje tim konsultanata koji dolaze, analiziraju situaciju i isporučuju opsežni izveštaj koji objašnjava da postoji kora od banana na podu kompanije. Specijalista za komunikacije pokreće komunikacionu kampanju sa video snimcima, citatima i infografikama koji upozorava zaposlene na opasnosti kore banane. Čistačica uzdahne pre nego što uzme koru banane i baci je u kantu za otpatke, završio je svoju simboličnu, šaljivu priču o kori  banane Siril Kortleven. 

Kako ubiti ideju 

Siril Kortleven je istakao da je u današnje vreme naglih promena neophodno da budemo spremni da odreknemo svog uobičajenog načina razmišljanja i usvojimo sveže, drugačije perspektive.  

– Najčešće ubice ideja su: „Ne želimo da pravimo greške“, „To je preveliko za promene“’, „Uprava se neće složiti“, „Možda bi to funkcionisalo na drugim mestima ali ovde ne“, „Budimo realni“, „Od kada si ti ekspert?“, naveo je između ostalog Siril. 

Ipak, kao najčešćeg ubicu ideja istakao je čuveno “Da, ali…”. 

– Samo promenite ovu frazu u „Da, i…” i već su šanse da vam se otvore nove mogućnosti neuporedivo veće, rekao je Siril Kortleven, naglasivši da je promena mentalnog sklopa oruđe za preživljavanje profesionalaca u promenama i način da se problem pretvore u prilike.  

– Potrebni su nam ljudi koji se ne boje da napuste svoju zonu komfora i uobičajen način razmišljanja, pa time i ponašanja. Neophodni su nam oni koji istražuju svet iz drugačije perspektive i mogu probleme da pretvore u prilike. Promena mentalnog sklopa se vidi i u rečenicama koje koristimo i može biti “oruđe” za preživljavanje profesionalaca u promenama.  

Pojačivači ideja su, pored “Da, i…” i rečenice kao: “Hajde da to konkretizujemo”, “Kako to rade u drugim industrijama”, “Pokušaću to sa klijentom”, “Hajde da eksperimentišemo”, “Pogledajmo finansijske detalje kasnije”, “Šta ako bi konkurencija ukrala ovu ideju”, “Uveri me za tri minuta”, “Obogatimo ovu ideju”, rekao je Siril Kortleven. 

U svom prepoznatljivom stilu Siril je svoje predavanje završio upečatljivom porukom: 

Don’t mind the change. Change your mind.  

HR Experience

Rame uz rame sa HR inovatorima