Skip to main content
Vesti

Uspešne HR priče koje su obeležile godinu za nama

By 23.04.2021novembar 3rd, 2021No Comments
Uspešne HR priče koje su obeležile godinu za nama

Stručni žiri i ove godine je imao težak zadatak da selektuje 5 najbolje ocenjenih HR praksi koje će biti prezentovane na predstojećoj online HR Experience konferenciji 27.maja.

Nakon pauze usled pandemije, konferencija nastavlja svoju tradiciju sa istom misijom ali u malo drugačijem formatu – po prvi put konferenciju organizujemo online, a učesnici će kao i prethodnih godina, imati priliku da čuju koji su to novi trendovi u sferi HR-a, kako unaprediti percepciju svoje kompanije u očima kandidata i kako privući najbolje talente među njima.

Od pilot projekta do važne karike u razvoju kompanija

Jednu od okosnica HR Experience konferencije čini takmičarski deo u sklopu projekta “Uspešne HR priče” sa ciljem da ponudi domaćoj HR zajednici najbolje domaće, regionalne pa i svetske HR priče i prakse. Od 2018. godine kada je projekat pokrenut istovremeno sa samom konferencijom, pokazalo se da primeri dobrih praksi imaju veliki uticaj na stvaranje pozitivne klime u kompanijama i svetliji razvoj tržišta rada.

Iz godine u godinu interesovanje za ovaj projekat raste, te su se i ovoga puta mnogobrojne kompanije putem konkursa prijavile da predstave svoje HR prakse. Kriterijumi na osnovu kojih se ocenjuju prijavljene prakse ogledaju se u kontekstu projekta, važnosti problema kojim se projekat bavi, inovativnosti i benefitima sprovedenog projekta u korist organizacije i zaposlenih. Po isteku konkursa, od ukupno 31 HR priča, članovi nezavisnog stručnog žirija (Natalija Pešić /Head of HR, A1 Srbija; Bojan Rošić / Hiring Lead, Microsoft i Jelena Mimić-Milanović / Head of HR, Continental Automotive Serbia) odabrali su 5 najboljih HR priča koje će biti prezentovane na konferenciji.

Zlatnu petorku u 2021.godini čine:

NIS AD – Platforma – Poštovanje, pre svega!

Umlaut Company – Cultural Architects

Atlantic Grupa d.d. – Blue is the New Red

Zuhlke Engineering d.o.o. – Flexible Comp&Ben options for employees

WEBCentric d.o.o. – Outsource dela poslovanja – u selo!

 

Inovativnost na prvom mestu

Kao jedan od začetnika HR prakse u Srbiji, NIS će predstaviti projekat koji je imao za cilj da oživi EVP (Employee Value Proposition). Najveći domaći gigant sa preko 11.000 zaposlenih smatra da se koreni jedne kompanije ogledaju u njenim vrednostima, Employer Brandingu i izgradnji i unapređenju korporativne kulture koja je temelj za EVP. Učesnici konferencije imaće priliku da saznaju kako to izgleda kada HR implementira poštovanje kao osnovnu vrendost koja treba da se živi u kompaniji svakog dana.

Od 2009.godine od kada zvanično postoji u Beogradu, umlaut company je prošao kroz razne razvojne faze i kompanijsku tranziciju, reorganizaciju, digitalizaciju i rebranding. S obzirom na pandemiju i izazovna vremena u kojima smo se svi zatekli, umlaut je sproveo interni HR projekat kao odgovor na COVID19. Vodeći se motom “fizička distanca bez društvene diskonekcije”, umlaut company će predstaviti kako je njihova kompanija reagovala agilno, fleksibilno i kreativno u kriznoj situaciji.

Atlantic Grupa, jedan od najvećih i najdinamičnijih poslovnih sistema u regionu koji se bavi proizvodnjom i distribucijom robe široke potrošnje, ušla je u žižu interesovanja javnosti nakon masovnog procesa selekcije i regrutacije čime je uspešno pokrivena deficitarna pozicija. Šta je dovelo do toga da ova kompanija u kratkom periodu reši svoj gorući problem i dođe do kvalitetnih kandidata koji prolaze “ispod radara”, otkriće nam njihov projekat “Blue is the New Red”.

Iz švajcarske kompanije Zuhlke, biće predstavljena HR priča pod nazivom “Flexible Comp & Ben options for employees”. Ovu firmu karakteriše dobro osmišljeni karijerni sistem koji nudi fleksibilno radno mesto za sve zaposlene i partnere. Odabirom jedne od ovih opcija, zaposleni mogu da naprave savršeni balans između posla i privatnog života pa ne čudi što je ova inicijativa ocenjena najvišim ocenama od strane zaposlenih. Kako je kompanija ozbiljno shvatila značaj fleksibilnosti za zaposlene pojasniće nam njihova priča.

Još jedan zanimljiv projekat dolazi iz kompanije WEBCentric koja je deo svog poslovanja izmestila iz Beograda u ruralnu sredinu – u selo. Ovaj poduhvat potvrđuje ono što se godinama u nazad spominje u IT zajednici širom Srbije – kako oživeti ruralnu sredinu na radost lokalne zajednice i kompanijskih poslovnih ciljeva. Opširnije o ovoj HR priči slušaćemo na online HR Experience konferenciji.

Stručna HR zajednica izabraće pobednike

Na samoj konferenciji, nakon prezentovanja projekata, publika sastavljena većinom od HR stručnjaka glasanjem uživo izabraće najbolje 3 prakse koje će potom biti nagrađene priznanjima.

Kompanije čije prakse nisu ušle u uži izbor će dobiti priliku da podele svoje HR priče i znanje kasnije tokom godine na sajtu HRlab.rs.

Detaljan program konferencije HR Experience 2021 i način kupovine kotizacija pogledajte na sajtu www.hrexperience.rs. Prijavite se!

Vidimo se 27.maja!

HR Experience

Rame uz rame za HR inovatorima